Tussen 2004 en 2006 woonde ik samen met Ingrid in Dakar, waar zij een baan had bij de VN. En ik? Ik was als journalist en werkte aan een promotie-onderzoek.

01 februari 2006

Wat weet een minister van voetbal?

Het voetbal is het gesprek van de dag. Ondanks twee verloren wedstrijden in de poule – alleen van Zimbabwe werd gewonnen – staat Senegal toch vrijdag aanstaande in de kwartfinales van de Africa Cup of Nations. De straten waren gisteren geheel uitgestorven tijdens de derde en laatste poulewedstrijd tegen Nigeria. “We” moesten winnen om nog een kans te maken door te gaan, of het nietige Zimbabwe moest winnen van WK-ganger Ghana, maar dat achtte iedereen onmogelijk. Nigeria had zich al geplaatst en speelde een trainingspot.
Na een goed eerste uur viel de goal aan geheel terecht Senegalese zijde. Dat zat wel goed, dacht iedereen, maar het team inclusief de coach kreeg de bibbers. Alles ging na de goal fout. De defensie stapelde fout op fout, de coach wisselde twee van de beste spelers en zette onder meer een derde (!) centrale verdediger in, de angsthaas. Aan het einde van de wedstrijd stond Nigeria dan ook terecht als winnaar op de borden, 2-1. Het was hopen op een wonder tijdens die andere, tegelijk gespeelde wedstrijd in de poule. En die kwam er. Iedereen in het veld en voor de buis stond perplex toen een minuut later bekend werd dat Ghana het niet had weten te redden tegen Zimbabwe, 2-1 verlies voor het land dat later dit jaar voor het eerst op een eindronde van een WK staat. Na afloop ging ik even de wijk in om te rennen. Iedereen stond op straat met elkaar te discussieren over de wedstrijd en het ongeloof en de opluchting was van de gezichten af te lezen.
De discussie ging vandaag natuurlijk door. De mensen vrezen de volgende tegenstander, Guinee. Het buurland van Senegal eindigde bovenaan in zijn poule door onder meer WK-ganger Tunesië met 3-0 te verslaan! Winnen van dit team in topvorm wordt een hele moeilijke, om niet te zeggen onmogelijke opgave voor trainer Sarr. Hij is in sommige kranten de kop van jut na twee onbegrijpelijke wissels. Vergelijk het met bondscoach Advocaat die Robben durfde te wisselen tijdens het EK in 2004 waardoor Nederland van Tsjechië verloor. Iedereen, maar dan ook iedereen heeft hier een mening over het voetbal en laat die horen ook. Vandaag ving ik in de taxi op de radio een gesprek op met een vrouw die haar ongezouten mening gaf over de wedstrijd van gisteren, vooral de trainer er ongenadig van langs gaf en ook meteen de opstelling voor vrijdag wist te vertellen. Bleek uiteindelijk een onbekend gebleven minister te zijn, ,,merci madame le ministre´´, eindigde de presentator beleefd het gesprek. De taxichauffeur voorspelde overigens een 4-0 verlies tegen Guinee.