Tussen 2004 en 2006 woonde ik samen met Ingrid in Dakar, waar zij een baan had bij de VN. En ik? Ik was als journalist en werkte aan een promotie-onderzoek.

30 januari 2006

Vakantiehuwelijken

Nu het toeristenseizoen op volle toeren draait, is het ook drukker dan normaal in het stadhuis van Mbour, een vissersplaats aan de Petite Cote. Sinds het begin van het vakantieseizoen registreert de gemeente, waar de populaire bestemming Saly onder valt, drie tot vier gemengde huwelijken per maand. Het gaat dan meestal om Europese mannen die een jonge Senegalese vrouw aan de haak hebben geslagen. De vrouwen staan intussen in de rij.
De krant Walfadjri besteedde recent aandacht aan de trend. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er in werkelijkheid meer gemengde huwelijken, een huwelijk op het strand telt nou eenmaal niet mee in de officiële statistieken.
Gaat het nu om een liefdeshuwelijk of om het geld, de meningen zijn verdeeld. Een jonge Senegalese die zojuist met een 49-jarige Fransman is getrouwd verwerpt boos de suggestie van critici dat het om het geld te doen is. ,,Wat weten zij nu van liefde’’, roept ze boos.
Een 19-jarige Senegalese is heel wat realistischer. Al haar hele leven droomt zij ervan om een toerist te trouwen om zo te kunnen emigreren naar Europa. Het goede voorbeeld gaf haar nicht, die inmiddels in Italië woont. En, zo schrijft de krant, hoewel zij nog niemand heeft gevonden, wanhoopt zij nog niet.
De krant waarschuwt voor de valkuilen in een gemengd huwelijk. Door culturele verschillen lopen veel huwelijken stuk. De krant laat een stel aan het woord uit het Canadese Quebec, zij een Franstalige Canadese, hij een Malinees die met haar is meegekomen. Hun huwelijk is verre van een ,,kabbelend riviertje’’, zoals zij zelf zegt. ,,Ieder denkt dat zijn of haar cultuur de beste is, dus zoek je steeds opnieuw een oplossing’’, zegt de vrouw diplomatiek. Zo kiest in Mali de man de naam van een kind, in Canada overleggen de echtgenoten. Dat leverde veel strijd op tijdens de zwangerschap. Om de lieve vrede te bewaren, mocht uiteindelijk de man de naam kiezen.
Het zijn niet alleen vrouwen die soms wanhopig op zoek zijn naar een beter bestaan via het huwelijk. De jonge Babacar S. zoekt een Europese dame, om zoals hij het zelf zegt ,,zijn familie uit de armoede te helpen’’. Sinds september is hij in Saly en omstreken op ,,jacht’’, maar tot nu toe zonder resultaat.
Voor veel vrouwen zal het huwelijk altijd een droom blijven. Velen van hen belanden in de prostitutie in Saly.