Senegal haalt radiozender tijdelijk uit de lucht
Je zou het niet direct verwachten, maar ook in een democratie als Senegal staan de media onder druk van de overheid. De minister van binnenlandse zaken van dit West-Afrikaanse land besloot gisteren het radiostation Sud Fm uit de lucht te halen nadat het een interview had uitgezonden met een rebellenleider uit de zuidelijke regio Casamanche. Volgens de minister had het onafhankelijke Sud Fm daarmee de staat in gevaar gebracht en ondermijnde het station het moreel der Senegalese troepen.
Vrijwel al het personeel van Sud in de hoofdstad Dakar werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Niet alleen de radioredactie, maar ook het overige personeel tot aan de schoonmakers toe moest zich op het politiebureau verantwoorden. In andere steden deed de politie eveneens inval bij kantoren van Sud Fm. Ook de redactie van de gelijknamige krant kreeg bezoek. Om 1800 uur mocht de zender weer de lucht in en de krant kon de dag daarop gewoon verschijnen.
De politie eiste tevergeefs het originele materiaal van het gewraakte intervies en ondervroeg urenlang de betreffende journalist die de rebellenleider op een geheime plek had ontmoet. De minister van binnenlandse zaken dreigde media die het interview wilden overnemen met dezelfde repressieve maatregelen. De onafhankelijke media, die normaal elkaar bestoken, lieten de dag daarop in hun kranten een eenduidig krachtig protest horen.
Het is niet voor het eerst dat een journalist wordt opgepakt na kritisch te hebben geschreven over de afscheidingsbeweging in de Casamanche, het zuidelijke deel van Senegal dat grotendeels door Gambia wordt gescheiden van de rest van het land. In 2003 moest een journalist van het Franse RFi het land verlaten nadat zij over dit onderwerp had geschreven en in 2004 werd nog een journalist enkele uren opgepakt en ondervraagd nadat hij over de rebellenbeweging had bericht.
In de Casamanche is eind 2004 na ruim twintig jaar van onrust en gevechten een fragiel vredesakkoord gesloten tussen de regering en de onafhankelijkheidsbeweging Mfdc. Een van de leiders van de Mfdc betwistte in het gewraakte artikel echter dat akkoord en zegt te zullen blijven vechten.
Senegal kent een democratie, maar is politiek gezien verre van stabiel. De huidige president Wade, die in 2000 tijdens de verkiezingen vreedzaam aan de macht kwam na met een grote coalitie de socialisten te hebben verslagen, staat onder grote druk. Niet alleen binnen zijn eigen liberale partij rommelt het, maar ook daarbuiten. De mensen die hem hebben gekozen eisen na vijf jaar de door hem beloofde hervormingen. Ook zijn veel mensen het niet eens met de gevangenneming van de voormalig nummer twee van de liberale partij en oud-premier Idrissa Seck. Hij zou fraude hebben gepleegd bij bouwprojecten en ook hij is in beschuldiging gesteld van het in gevaar brengen van de staat. De minister van binnenlandse zaken is na het wegvallen van Seck een van de belangrijkste kandidaten geworden om bij volgende verkiezingen de president op te volgen.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home